Időkorlát Lejárt!

A vásárlási időkorlát lejárt a következő vásárlásánál:

Hamarosan lejár az időkorlát

jegyek vásárlási időkorlátja 01:00 percen belül lejár.
Ezután a foglat helyeket más megvásárolhatja Ön elől.

BROADWAY.HU

Ez az esemény már megrendezésre került, így jegyet már nem tudsz vásárolni rá. Ha részt vettél az eseményen, írj róla értékelést, vagy olvasd el, mások mit mondanak róla!

Hallgassunk Schubertet! 3. D-moll "A halál és a lányka" / f-moll fantázia ( Keller Quartet )


Concerto Budapest

2022. december 3. 16:30

„A két kezed nyújtsd csak, szép tünemény! / Nem bántlak, tarts te jó barátnak. / Ne félj! Hisz vad nem vagyok én, / Aludj el karjaimban lágyan!” Schubert 1817-ben komponált dalt Matthias Claudius idézett versére, s ennek dallamához nyúlt vissza azután 1824-ben, immár megrendült egészséggel, amikor megalkotta d-moll vonósnégyesét, amely mindmáig „a halál és a lányka” nevezet alatt ismert.

A vég kezdete, az utolsó pályaszakasz jelzőpontja, a halál gondolatával való megbarátkozás – az értelmezések sokféleképpen közelítenek e rég méltán kultikus tiszteletben álló műhöz, amely ezúttal a Keller Quartet avatott előadásában fog majd megszólalni. Esterházy Karolina grófnő – így hívták azt a magyar arisztokrata hölgyet, akinek a kései csoda-négykezes, az 1828-as f-moll fantázia ajánlása szól. A tehetségesen zongorázó Karolina, úgymond, még egy évtizeddel korábban lángra lobbantotta volna Schubert szívét, s amint azt az egyik romantikus fantáziájú emlékíró megfogalmazta: „E láng az élete végéig nem hunyt ki.” S bár ez ugyan túl szép (és szomorú), hogy így igaz legyen, ám valami titkot azért váltig belehallunk ebbe az oly felejthetetlen témával induló kompozícióba.

Schubert: d-moll („A halál és a lányka”) vonósnégyes, D. 810
Schubert: f-moll fantázia, D. 940

Közreműködik: Keller Quartet, Rozsonits Ildikó, Ryan Martin Bradshaw zongora